Blizzcon 2011

Door FrostXL op donderdag 27 oktober 2011 08:02 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 8.242

http://www.alwetend.nl/pics/banner.jpg
Woord vooraf

Blizzcon, het jaarlijkse Blizzard festival waar deze uitgever al zijn grote aankondigingen doet. Daar ben ik geweest. Ik ben één van de twee gelukkige die een reis naar Los Angeles won om daar Blizzcon te mogen bezoeken. Gesponsord door Tweakers.net en Asus ondernam ik deze trip met als voorwaarde dat ik er verslag van zou uitbrengen. Bij deze, het verslag.

Op voorhand had ik bedacht om een live verslag te willen voeren en iedereen in Nederland op de hoogte te houden van alle laatste feitjes en ontwikkelingen die ik op de beurs zou tegenkomen. Op de conventie aangekomen bedacht ik me (mede doordat er geen open wifi aanwezig was). Ik kan nooit het tempo bijhouden waarin het nieuws de wereld in wordt geholpen. Alle fans die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen of het de reis niet waard vonden, konden thuis de conventie volgen via DirectTV of alles direct via alle social media volgen. Dat was dus niet de weg die ik moest inslaan, het zou weinig toegevoegde waarde hebben. Daarom heb ik ervoor gekozen om achteraf dit verslag te schrijven en vooral in te gaan op mijn persoonlijke beleving van de conventie.

Blizzcon dag 0

De dag voor Blizzcon begint ben ik al even naar het convention center geweest om de badge op te halen. Daar aangekomen tref ik een rij aan?! Een rij! Dit is meteen een eerste kennismaking met het type mensen wat de beurs bevolkt. Het zijn veelal Amerikanen met murloc hoedjes en andere gepaste outfits. Verder zijn ze allemaal vrij sociaal en zitten ze een beetje te gamen op hun telefoons of kaartspelletjes te doen. Niet bepaald het type ‘forever alone’ dat je misschien verwacht op een game beurs. Omdat ik alleen mijn badge kom ophalen, hoef ik gelukkig niet een dag en een nacht voor het convention center door te brengen in tegenstelling tot de rij die er al staat.

Blizzcon dag 1

Dag 1, het is zover! Hier heb ik lang op zitten wachten. Blizzcon gaat beginnen! Voor de dag begint zie ik al meteen dat het programma echt overvol staat met allemaal dingen die ik graag wil zien. Het is echt onmogelijk om alles te volgen, maar toch wil ik zoveel mogelijk uit mijn tijd halen. Ik besluit om me te focussen op Diablo III. Dit is toch de franchise waar ik het meest van houd en waar ik ook het meest naar uit kijk. Naast Diablo wil ik natuurlijk ook graag meer over Titan horen, de officieel aangekondigde game waarover nog haast niets bekend is. Ik weet dat van tevoren is gezegd dat Blizzard geen mededelingen over Titan gaat doen op deze beurs, maar toch hoop ik op een subtiele verwijzing of hint hier of daar. Maar helaas, niet een enkele mention over Titan..

Aangekomen op het convention center loop ik voorbij de beveiliging de hal binnen en DAMN-IT, dit is wel episch veel Blizzard bij elkaar gebracht. Drie hallen vol met WoW, Starcraft en Diablo, hier ga ik me wel even vermaken! Ik loop al direct tegen een machtig groot beeld van Kerrigan (Starcraft) aan. Zo goed afgewerkt, zo levensecht, dikke up voor de makers! Zoveel aandacht als er aan de cinematics wordt besteed, zoveel aandacht wordt er minstens ook besteed aan het maken van deze beelden. Meteen helemaal onder de indruk dwaal ik verder over de beurs en vind nog een aantal andere beelden welke stuk voor stuk van eenzelfde kwaliteit zijn. Aangekomen bij de retro arcade kan ik het niet laten om Warcraft: Orcs & Humans even weer aan te voelen. Heerlijk, het loopt misschien wat stroef en ziet er een beetje verouderd uit, maar de RTS vibe zit daar al helemaal in! Aan het einde van mijn eerste rondje over de beurs zie ik dat er al flinke rijen voor de Diablo pc’s zijn verzameld. Na een vlugge blik zie ik dat ze ook aan het team PvP’en zijn, 4v4, i like! Op dat moment ben ik tegen mezelf gaan vechten en heb mezelf beloofd dat ik hier nog een aantal keer in de rij ga staan. Maar eerst naar de Opening Ceremony toe!

De Opening Ceremony. Dat is waar je bij wilt zijn! Alle grote aankondigingen vinden traditioneel hier plaats. Ik ga ruim op tijd naar de Main stage, want het zou wel eens druk kunnen gaan worden. Aangekomen in bij de Main stage verbaas ik me over de grootte van de hal, echt huge (ik schat op ongeveer 8000 zitplaatsen)! Gelukkig hebben ze voor de achterste rijen genoeg schermen opgehangen zodat alles ook daar goed te volgen is. Iedereen zit helemaal gespannen te wachten op wat komen gaat en dan breekt er weer iemand het ijs door snoeihard “FOR THE HORDE” door de zaal te schreeuwen, wat natuurlijk weer als effect heeft dat er iemand “FOR THE ALLIANCE” schreeuwt en er in de hal een dikke rumoer ontstaat. Dan is het zover, de grote man, Mike Morhaime, CEO van Blizzard, komt de stage op. Met een goed verhaal weet hij alle aankondigingen goed te verpakken en alle fans van de verschillende games te bedienen. Hij begint met de aankondigingen rond Diablo, die mij persoonlijk een beetje tegenvallen. Geen releasedate of aankondiging van een open beta, helaas. Vervolgens worden de aankondigingen rondom WoW gedaan en die schijnen bij de mensen om mij heen in de smaak te vallen. Verschillende mensen die direct met de handen naar het hoofd grijpen bij het horen dat ze vandaag meer informatie over de nieuwe expansion krijgen. En ze gaan helemaal door het lint bij het horen dat ze de panda (“NO WAY?!”) als het nieuwe speelbare ras van in WoW hebben. Nog wel een leuke aankondiging die hier op volgde is DOTA, het voormalig Defence of the Ancients als mod van Warcraft III wordt in een nieuwe jasje gestoken en nu als mod voor Starcraft II aangeboden. Met heroes uit de WoW, Diablo en Starcraft werelden die het tegen elkaar opnemen. Op het Starcraft vlak worden ook een aantal nieuwe units geïntroduceerd die met de nieuwe expansion Heart of the Swarm meekomen en verder wordt er wat footage van de nieuwe campaign geshowed. Wat ik tijdens de opening voornamelijk indrukwekkend vind, is de sfeer. Iedereen is super enthousiast en vindt elk nieuwtje dat vanaf het podium wordt geroepen fantastisch. Tijdens de cinematic van HotS werd bij elke nieuwe unit die in beeld werd gebracht hard gejuicht en verbaasd gereageerd. Of units werkelijk zo vernieuwend zijn moet blijken. Een applaus is mooi, maar het zijn natuurlijk wel allemaal Blizzard fanboys die niet objectief zijn en al helemaal niet kritisch zijn, die het applaus geven.

Nadat ik het nieuws uit de opening heb verwerkt ga ik door. Op mijn planning staat de meeting in een klein zaaltje waarin een blizzchat over Diablo III is. Wat de insteek van deze bijeenkomst precies is weet ik niet. Maar onder leiding van Blizzard medewerkers wordt door verschillende bezoekers gepraat en gediscussieerd over de inhoud van Diablo. Erg leuk om spelers met elkaar in discussie te gaan. De bijeenkomst brengt weinig nieuws, maar het is wel leuk om het er met andere mensen over te hebben.

Het is tijd voor lunch! Lekker even een hotdogje pakken.

Met de hotdog in de hand ben ik aangeschoven bij een Starcraft match waar live verslag van wordt gegeven op een groot scherm. Ergens ver weg op het podium zie ik twee hoofdjes tegenover elkaar moeilijk kijken achter een pc. Ook hier was de sfeer helemaal top. Het is echt mooi om mee te maken dat een dergelijke game competitie zo leeft bij mensen. Het is te vergelijken met een voetbalwedstrijd in Nederland: Elke move die een speler maakt kan hem fataal zijn en iedereen in het publiek heeft het dan ook meteen door. Er wordt veel ge’ohhhd en ge’ahhhd, maar ook gejuicht als er opeens een hele troep battlecruisers het scherm komt binnendrijven. Later op de dag heb ik ook nog de GSL finals live bekeken, dit had ongeveer een zelfde sfeer behalve dan dat er nog meer publiek was en de gezichten nog meer gespannen waren. Ook zag je in een van de player booths af en toe een handje over het toetsenbord vliegen met onmenselijke snelheid. http://www.alwetend.nl/pics/crowd_small.jpg

Na even ontspannen bij de Starcraft match is het tijd voor wat actie. Ik ben netjes achteraan in de rij gaan staan om Diablo te spelen, hell, it’s about time! De rij schiet lekker op en binnen iets meer dan een half uurtje zit ik achter een pc voor een kwartiertje speeltijd. In eerste instantie kies ik voor PvE. Ik kies de wizard class en begin lekker te raggen. Helaas kom ik in het kwartiertje tijd niet verder dan level 4 en kan ik daardoor maar een beperkt aantal skills gebruiken. Ook is deze versie nog iets beperkter dan de beta versie, zo is er geen cauldron of jordan, geen nephalin cube, geen stone of recall en kan je niet bij de skeleton king komen. Ondanks deze beperkingen voel ik wel dat Diablo sfeer goed in de game zit. De muziek, de graphics, de gameplay, het klopt gewoon! Voor mijn tweede run ben ik monk en weet in een record tijd bij de deur voor de skeleton king uit te komen, helaas, gesloten. Dan nog maar wat andere area’s verkennen. De monk speelt in mijn ogen de eerste paar levels een stuk lekker dan de wizard, maar dat kan persoonlijke smaak zijn. Hij kan veel kicks uitdelen om spirit te verzamelen en heeft dan een aantal mooi skills om de spirit te gebruiken.

Ondertussen wordt het tijd om de giftbox te gaan halen. De rijen hiervoor zijn verdwenen en ik kan hem na het showen van mijn badge in ontvangst nemen. Ondertussen al van een hoop mensen gehoord wat er allemaal in zit, een hoop spam en reclame dingen maar ook een hele vette collectable, de mini Tyreal. Volgens Blizzard het meest vette en exclusieve wat ze ooit in een gift bag hebben gestopt (het beeldje wordt voor $40 verhandeld op ebay).

Met de giftbox op zak ga ik door. Er is uitleg over Diablo op de mainstage, daar moet ik bij zijn! Het is druk en nadat ik plaats heb genomen achterin de zaal begint het. Een aantal developers wordt het podium op geroepen en deze vertellen één voor één lekker enthousiast over hun deel waarmee ze bezig zijn in Diablo. Er wordt gepraat over de artisans, de auction house, skills en nog meer. Al met al vind ik de nieuwswaarde vrij laag. Ze hebben wat met de skills zitten tweaken, maar veel meer dan dat is het niet.

Na deze presentatie begon de lolligheid. Op de Mainstage werd de costume contest gehouden :D De hele dag loop ik al allerlei demon hunters, night elfs en murlocs tegen het lijf en nu komen ze allemaal één voor één op het podium langs om hun outfit te showen. Er was een grote verscheidenheid aan kostuums, van Lost Vikings tot trolls. Een Adjudant (Starcraft) outfit won uiteindelijk. Zij zag er ook echt wel super tof uit!

Na even wat buiten het conventiecenter gegeten te hebben, loop ik een laatste rondje door de hallen en besluit om in ‘the world of voice-over’ te stappen en met een aantal andere mensen een voice over van WoW filmpje te maken. Eerst worden de rollen verdeeld en vervolgens proberen we er wat van te maken. Het valt niet mee. Direct na het opnemen kunnen we het al terugkijken net buiten de booth. Daar zien we het resultaat en liggen we in een deuk, het lijkt nergens op! Maar het is wel een leuke afwisseling als je op de beurs rondloopt.

Blizzcon dag 2

Dag 2 van Blizzcon begint dramatisch! Door problemen met onze auto zijn we pas in de middag op Blizzcon en missen we dus een aantal interessante dingen waar ik toch wel graag bij wil zijn.

Maar goed, na een tijdje balen besluit ik om toch maar weer eens in de rij te gaan staan om Diablo te spelen. En dit keer 4v4 wel te verstaan. Terwijl ik in de rij sta kan ik al een beetje meekijken op de schermen en zie dat het in een redelijk grote arena is. Ik zie wat gruwelijk vette laserstralen af en toe voorbij komen. Dit blijkt de Archon skill van de wizard te zijn, ziet er echt gruwelijk goed uit. Dus ik besluit om voor de wizard te gaan. Eenmaal aangeschoven krijgen we eerst een aantal minuten practice. Ik ga even rustig alle skills bestuderen die ik tot mijn beschikking heb. Helaas kan ik geen skills wisselen en moet ik het dus doen met de vooraf vastgestelde skills. Verder zijn het allemaal level 60 characters met een gemiddeld tot goede uitrusting. Het spelen met een wizard (ik schrijf steeds sorc... old habits) valt niet mee in de arena. Het is daarbij echt wel belangrijk dat de team communicatie een beetje ok is, anders wordt je zo door de barbarians tegen de grond gemept. De barbarian kan werkelijk in een paar seconden naast je staan met zijn leap attack en met ancient spear trekt hij je zo naar hem toe, gruwelijk irritant als ranged character zijnde. Ik heb als wizard wel de teleport skill die me vaak gered heeft, met een Alabaster runestone erin. Dit maakt teleporten wel weer hetzelfde als in Diablo II: handig om zo snel mogelijk te pleiten! De meerderheid van de spelers was een barbarian, dus dit maakte het wel even moeilijk. Weer in een ander potje ben ik voor de monk gegaan, deze mept ook in PvP lekker weg, al moet hij het toch echt afleggen tegen de barbarians. Als monk zijnde doe je toch een pak minder damage heb je minder defence, dit breekt je op als je face to face met een barbarian komt te staan. Al met al vond ik het 4v4 PvP’en erg vermakelijk, zeker omdat er zoveel snelle actie is. Als je dood gaat heb je een spawn time van 3 seconde en dan zit je weer snel in de game omdat het maar een kleine arena is. Wat nu wel nog een beetje een issue is, is dat je de skills nog lang niet allemaal onder controle had. Niemand weet precies wat hij aan het doen is en gooit al zijn skills één voor één in de strijd. Dit maakt het een beetje een chaos en overzichtelijk, maar ik gok dat als Diablo live gaat, dit snel minder wordt omdat er meer tactisch gespeeld gaat worden dan hoe het op Blizzcon er aan toe gaat. http://www.alwetend.nl/pics/diablo_s.jpg

Als afsluiting van Blizzcon 2011 is er een optreden van Foo Fighters geregeld. Deze mannen uit LA rockte “in their own backyard” helemaal de pan uit. De hal zat helemaal vol, maar wederom, dankzij de goede schermen kon je alles goed volgen. Na een tijdje ben ik wat verder naar voren gelopen en daar op niet meer dan 10 meter afstand van Dave Grohl staan genieten van de muziek. Toen hij ook nog het publiek in kwam lopen en op een paar meter van mij vandaan zijn solo ging maken, kon het voor mij helemaal niet meer op. Deze band rockt zo hard! Geweldig. De show duurde een kleine twee uurtjes, terwijl ze enkel voor “a couple of songs” gevraagd waren. Echt kudo’s aan Foo Fighters voor het geven van deze brute live act.

Afsluiting

Blizzard 2011, het was zo gaaf! Anders dan ik had verwacht, dat wel, maar niet in negatieve zin. Alle medebezoekers waren aardig en sociaal (hoewel sommige wel echt meer beweging en deo nodig hebben!) en de hele organisatie was erg goed. Ze maken er elk jaar een feest van brengen hun enthousiasme met veel overtuiging op hun fans over. Mike Morhaime vertelde dat het personeel elk jaar uitkeek naar Blizzcon en dat geloof ik best. Als je als organisatie zo geliefd bent als Blizzard, kan ik me voorstellen dat je een dergelijke conventie wilt organiseren om wat van die liefde te voelen. En dat is helemaal terecht!